
اختصاصی اویان نیوز: جیغاتی (زرینهرود) به عنوان مهمترین رودخانهی آذربایجانغربی، به دلیل عدم تصفیه موثر فاضلابهای شهری و پساب واحدهای صنعتی با تهدید جدی روبرو است.
به گزارش خبرنگار اویاننیوز، کارخانهی قند میاندوآب با وجود دریافت تذکرات، اخطارها و جریمههای نقدی همچنان به دلیل عدم بازسازی صحیح شبکهی تصفیهی فاضلاب کارخانه به عنوان اصلیترین عامل ورود فاضلاب به این رودخانه میباشد.
ادارات ذیربط در شهرستان میاندوآب با مقصر قلمداد کردن یکدیگر نه تنها اقدام موثری در جهت حل این بحران زیستمحیطی صورت ندادهاند بلکه مشکل مدیریتی را نیز افزودهاند.
به گزارش خبرنگار اویان نیوز، توجه به محیط زیست در تمامی کشورها برای بهرهبرداری مناسب از محیط و حفاظت آن در برابر آلودگیهای طبیعی و انسانی در کانون توجهات سازمانهای دولتی و غیردولتی قرار دارد. مسائل و مشکلات بحران آب و عدم مدیریت علمی و برنامهریزی کلینگر به خصوص در جنبهی سیاستهای زیستمحیطی در ایران به گونهای تشدید یافته است که خطر آلودگی منابع آبی به مراتب بیشتر از بحران کمآبی خود را مینمایاند.
استان آذربایجانغربی با ۱۷ رودخانه دایمی، ۱۷ رودخانهی فصلی و افزون بر ۱۲۰۰۰ رشته چشمه و قنات به عنوان دومین استان پرآب کشور تلقی میشود. رودخانهی جیغاتی( زرینهرود) در جنوبشرقی استان آذربایجانغربی با طول ۲۳۰ کیلومتر طولانیترین رود استان است که پس از پیمودن طول دو شهرستان قوشاچای (میاندوآب) و سایینقالا (شاهیندژ) به دریاچهی اورمیه ختم می شود.
فاضلاب شهرهای سقز، تکاب، شاهیندژ و روستاهای اطراف رودخانه به همراه قسمت عمدهی فاضلابهای صنعتی و بیمارستانی در نتیجهی عدم سرمایهگذاری مناسب در واحدهای تصفیه، وارد این رودخانه میشوند. فاضلاب معدن ارسنیک زرهشوران از طریق رودخانهی ساروق به دریاچهی سد شهید کاظمی که بر روی این رودخانه احداث گردیده است، تخلیه میگردد.
فاضلابهای شهری و صنعتی مهمترین نوع آلودگی در شهرستان میاندوآب میباشد که اغلب به روشهای ایجاد چاههای جذب کننده و یا تخلیهی غیر اصولی به جویها و کانالهای روباز سطح شهر دفع میگردد و موجبات به هم خوردن تعادل اکولوژیکی منطقه را فراهم میکند. اکبر محمدیان، رئیس ادارهی محیط زیست میاندوآب در گفتگو با خبرنگاران در ۲۲ خرداد ۹۰ عنوان کرد:” به دلیل تکمیل نشدن سیستم جمعآوری فاضلاب، ۶۰ درصد از فاضلاب این شهر به رودخانهی زرینهرود سرازیر میشود.” پس از گذشت دو سال از طرح این مسئله، همچنان مشکل فاضلاب شهرستان میاندوآب حل نگردیده است.
درحالی ۶۰ درصد فاضلابهای شهری بدون تصفیه ی موثر به این رودخانه سرازیر میشوند که آلودگی آب به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر روی محیط اطراف، گیاهان و تنوع زیستی جانوران تاثیر میگذارد. در فصول کمآبی نیز به علت غلظت بیش از حد آلایندهها و ورود این میزان فاضلاب به رودخانهی جیغاتی (زرینهرود) مشکلات زیستمحیطی متعددی از جمله مرگ ومیر ماهیان را موجب می شود.
با وجود اینکه در کشورهای پیشرفته پس از تصفیه اولیه و جداسازی مواد جامد و رسوبکننده، فاضلابهای شهری در شستشوی خیابانها و آبیاری فضای سبز درون شهرها استفاده میشود در ایران فاضلابهای شهری عمدهترین منبع آلودگی زیستمحیطی میباشند.
جیغاتی به عنوان مهمترین رودخانهی آذربایجانغربی، به دلیل عدم تصفیه موثر فاضلابهای شهری و پساب واحدهای صنعتی با تهدید جدی روبرو است. کارخانهی قند میاندوآب با وجود دریافت تذکرات، اخطارها و جریمههای نقدی همچنان به دلیل عدم بازسازی صحیح شبکهی تصفیهی فاضلاب کارخانه به عنوان اصلیترین عامل ورود فاضلاب به این رودخانه میباشد و این در حالی است که ادارات ذیربط با مقصر قلمداد کردن یکدیگر نه تنها اقدام موثری در جهت حل بحران زیستمحیطی شهرستان صورت ندادهاند بلکه مشکل مدیریتی را نیز افزودهاند.
زبالههای خانگی، ساختمانی و بیمارستانی شهر نیز به دلیل فقدان سیستمهای اولیهی جمعآوری زباله در کنار جادهی بینشهری میاندوآب- شاهیندژ دفع میشوند که دود حاصل از سوزاندن غیر اصولی این زبالهها، بوی نامطبوع آلودگیها و پراکنده شدن کیسههای نایلونی در زمینهای زراعی کشاورزان منطقه از جمله مواردی است که به دلیل اثرات مخرب زیستمحیطی چارهاندیشی مسئولین امر را میطلبد.
استفاده از این خبر فقط با ذکر منبع ” اویان نیوز ” مجاز است.